SQUASHREGLER

Serve

A servar med minst en fot i serverutan, slår bollen över servelinjen på frontväggen och in i B:s servemottagarruta.

Exempel på tänkbara bollvägar visas ovan. Servaren har endast en serve.

Bollen ur spel, felaktig

Vid följande tillfällen är bollen fel:
- På eller ovanför den övre begränsningslinjen som går runt hela banan.
- Bollen träffar plåten/röret vid frontväggen
- Bollen går i golvet efter slag och innan frontväggen träffas
- Vid serven är bollen även felaktig om den inte kommer in i motståndarens servemottagerruta eller på linjerna, om bollen kommer på eller under servelinjen på frontväggen

Boll i spel

B har returnerat A:s serve och nu kan A antingen låta bollen studsa en gång i golvet innan han slår på den eller också slå på volley. Bollen behöver alltså inte gå i golvet innan.

Spelet i gång 1

Bollen behöver inte gå direkt mot frontväggen utan kan som B visar först slås mot en sidovägg eller bakväggen, för att därefter nå frontväggen. A, som har en föredömlig position i mitten, måste nu slå på bollen innan den studsar två gånger i golvet.

Spelet i gång 2

Man vinner bollar på olika sätt. Ovan ses hur A med en kort boll ställer B helt chanslös. B har inte gått fram till mittpunkten och hinner därför inte A:s boll. Den studsar två gånger och A vinner bollen.

Vinnande squash 1

Två exempel när A vinner bollen. B står framför A och har ingen möjlighet att hinna ner i bakre hörnet innan A:s slag. I ena fallet studsar bollen två gånger i marken och är död. I det andra är det en tänkt lobb som slås ända ner i hörnet. B utan chans.

Vinnande squash 2

A dominerar banan och B vet inte om A ska slå en kort boll i ena hörnet, en hård boll ner mot bakväggen eller en lobb i något bakhörn. I detta fall lurar A B genom att slå en relativt lös men hög lobb, som stannar kvar i backhandsidans hörn.

Bästa position T-punkten

Man ska alltid sträva efter att komma in i centrum på banan. Därifrån behärskar man spelets gång. Ovan har B returnerat en boll och står kvar på sin vänsterkant. A däremot slår bollen utmed sidväggen och strävar genast mot mitten.

Let eller poäng? Let Ja

Spelare A begär let, eftersom spelare B står och hindrar honom från att slå bollen via ena sidoväggen. Om bollen hade gått rakt mot frontväggen hade A vunnit bollen. Nu går bollen om eftersom riktningen klart var mot ena sidoväggen innan frontväggsträff.

Let eller poäng? Let nej

Squash är en gentlemannasport. På bilden slår B på bollen, men så dåligt att den ändå skulle gått rakt i golvet innan frontväggsträff. Visserligen råkar A få bollen på sig men för en god sportsman står det klart att det inte var A:s fel att bollen inte nådde frontväggen. B förlorar bollen. A får serven.

Let eller poäng? Poäng Ja

I det här fallet ges inte A någon chans att slå på bollen. Spelare B hindrar spelare A ifrån att slå ett normalt squashslag genom att stå för nära. Han förlorar poängen. I exemplet hindrar spelare B dessutom spelare A från att spela direkt mot frontväggen - poäng. I det här fallet ges inte A någon chans att slå på bollen.

Let eller poäng? Poäng nej

Det kan inträffa att man slår bollen på sin motståndare. A har i ovanstående fall kunnat slå slaget, men B står i bollbanans väg, och bollen som tydligt var på väg rakt mot frontväggen går inte om. A vinner bollen.

Poängräkning, räkning till 9 poäng.

Matchen spelas bäst av 5 game. Varje game spelas till 9 med poäng vid egen serve.

Om det står 8 lika måste den som kom först till 8 poäng välja om gamet ska spelas till 9 

eller 10. Detta är det officiella räknesättet för squash och används i de flesta tävlingar.

 

Poängräkning, rak räkning till 11 poäng.

Matchen spelas bäst av 5 game med rak räkning till 11. Matcherna spelas på 45 minuters

tider. Om bantiden har gått ut vinner den person som leder matchen. Varje game spelas

till 11 med poäng på varje vunnen boll. Om det står 10 lika måste man vinna gamet med 

två poängs marginal.

Detta räknesätt används i herrarnas elitserie i Sverige samt på herrarnas proffstour - PSA.

Beställ vårt nyhetsbrev

Våra samarbetspartners